Datum akce: 13.6.-16.6.2019

Kdysi jsme si řekli, že by bylo super se vydat na nějakou řeku. Po přípravách v minulých letech (nákupy člunů, odborné kurz vedoucího vodácké akce pro děti) trénink s dětmi na stojaté vodě jsme bezprostředně před odjezdem se vydali na samotnou řeku. Jako nejvhodnější se nám jevila Sázava. Je to pěkná řeka, s dobrou vybaveností kempů s relativně dobrou dopravní dostupností. A hlavně, řeku známe!

Výprava byla vyjímečně 4 denní a to kvůli zdlouhavé dopravě. 13.6. v poledne jsme vyrazili vlakem z nádraží na Čejči. Naše Sedmihodinová cesta a 6 přestupů nebylo nic snadného. Nicméně jsme vše zvládli a večer dorazili do kempu v Choceradech, kde nás čekala první noc. Po rozbalení tábořiště jsme si u táboráku povídali o tom, co nás v následující den čeká.

Druhý den ráno jsme se vzbudili, po poctivé rozcvičce jsme si uvařili čaj a posnídali. Čekalo nás sbalení tábořiště a nejtěžší část dne a to nafouknutí člunů. To nám trošku zabralo času ale zanedlouho jsme se už plavili po samotné Sázavě. Pro spoustu dětí to byla vůbec první plavba na řece. Bez problémů jsme dopluli do kempu v Čerčanech. Po vybalení stanů a tábořiště z auta pana Miroslava Moravanského, který nás po celou výpravu doprovázel a převážel bagáž, jsme se dali do vaření. Vařili jsme si sami. Hezky na ohni a moc nám chutnalo. Po jídle jsme stihli pár her a šli jsme spát.

Náš třetí den výletu začal budíčkem v 7:00 hodin. Po budíčku jsme si dali rozcvičku a lahodnou snídani. Poté jsme se z Čerčanského kempu vydali do Týnce nad Sázavou. Cesta byla mírně náročná, měli jsme možnost sjet si i náš první jez. A bylo to pravdu akční. Dali jsme si oběd na vodě a poté jsme se šli okoupat. Odpoledne jsme dorazili do kempu a postavili stany. Bohužel nás naskočila průtrž mračen a my využili chvíli kdy nepršelo a vydali jsme se do Týnce nad Sázavou na večeři. Po večeři začalo zase pršet, zahráli jsme si hru KOLIK SKAUTŮ SE VEJDE DO STANU PRO 4 a vyráběli jsme si originální vodácké náramky. Pak už byl večer a tak jsme šli brzo spát. Pro některé byla noc děsivá, neboť dlouho bouřilo a nechyběly ani hromy a blesky.  Každopádně to bylo dobrodružství.

Ráno jsme se probudili v Týnci nad Sázavou. Tentokrát jsme ráno neměli rozcvičku, protože nám nepřálo počasí. Začalo pršet, a tak jsme zalezli do stanů, kontrolovali předpověď počasí a rozhodli se, že se dál plavit nebudeme. Nemělo cenu riskovat bouři na řece. Po dešti jsme si proto sbalili věci a odnesli je do auta pana Moravanského. Poté jsme se vydali do Lešan do vojenského muzea. A bylo super, že jsme Lešany stihli. Viděli jsme spoustu exponátů vojenské techniky. Lešany mají opravdu hodně co nabídnout a všem doporučujeme je navštívit. Z Lešan jsme jeli do Prahy, kde jsme nastoupili na vlak, kterým jsme dojeli do Břeclavi. Tam už na nás čekali rodiče, se kterými jsme potom jeli domů.

Děkujeme panu Miroslavu Moravanskému za velikou ochotu´se s námi účastnit akce, po celou dobu nám převážel bagáž a trpělivě na nás přes den čekal. Bez něj by celá výprava byla složitější, a fyzicky náročnější. Patří mu náš SKAUTSKÝ DÍK!